Revue - články - DIETNÍ DOPORUČENÍ PŘI DNĚ


DIETNÍ DOPORUČENÍ PŘI DNĚ

Kyselina močová je, mimo jiné, produktem rozkladu purinů, které jsou obsažené v řadě potravin. Základem léčby je proto dodržování nízkopurinové diety s určitými nezbytnými režimovými opatřeními, jež mohou být doplněna o farmakologickou léčbu. Smyslem diety je snížení hladiny kyseliny močové, snížení výskytu dnavých záchvatů a tím i omezení ukládání krystalů do tkání. Je však důležité si uvědomit, že pouze z obsahu purinů v potravinách nelze usuzovat na rozsah zvýšení koncentrace kyseliny močové v krvi, protože vstřebávání purinů ze syrových a vařených potravin je velmi rozdílné a u jednotlivců poměrně individuální. Zohlednit je třeba nejen obsah purinů v potravině, ale i množství, v jakém se potravina konzumuje. Důležitější než úzkostlivé sledování množství purinových látek v jednotlivých potravinách, je stravovat se podle zásad zdravé výživy a upravit si vhodným způsobem celkový životní styl. Při nadváze nebo obezitě je nutná pozvolná redukce hmotnosti. Vhodná je pravidelná pohybová aktivita několikrát týdně, pravidelný odpočinek a naučit se vhodným způsobem ventilovat nadměrný stres. Pozor také na kouření, které jednoznačně zhoršuje průběh dny.

 

PLNOHODNOTNÁ STRAVA

Jak už bylo zmíněno výše, strava s omezením purinů je nevyhnutelná, nesmí však být příliš striktní a vést k nedostatku některých důležitých živin, to znamená, že musí být plnohodnotná s optimálním množstvím energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Denní přísun bílkovin by měl odpovídat množství 0,8 g na 1 kg ideální tělesné hmotnosti (např. při ideální váze 70 kg je třeba sníst minimálně 56 g bílkovin denně). Příjem stravy má být pravidelný bez výrazných výkyvů. Vhodnější jsou menší a častější porce jídla během dne, bez zbytečného přejídání nebo naopak hladovění. Základ jídelníčku tvoří zelenina, ovoce, mléko a mléčné výrobky, vejce, obiloviny a výrobky z nich. Důležitý je dostatečný přísun vlákniny. Proto je vhodná konzumace čerstvého ovoce (100 až 200 g denně) a zeleniny (400 g denně, z toho minimálně 150 g ve formě čerstvé zeleniny). Maso doporučujeme při dně zařazovat pouze v omezeném množství – maximálně 1 porci denně o gramáži 50 g tepelně upraveného masa nebo maximálně 4× týdně, nejvýše 100 g masa na 1 porci denně.

 

PITNÝ REŽIM

Dostatečný pitný režim podporuje vylučování kyseliny močové, a tím snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Minimální denní příjem tekutin je 30 ml na 1 kg ideální tělesné hmotnosti (např. člověk o hmotnosti 70 kg má vypít minimálně 2 litry tekutin denně). V době záchvatu, při častějších záchvatech, při nedostatečné kontrole hladiny kyseliny močové, při zhoršení potíží (např. po zvýšené tělesné námaze, při prochladnutí, chřipce nebo při nevhodné kombinaci potravin) je nutné důsledněji dodržovat pitný režim a stravu odlehčit, tzn. výrazně omezit maso, vynechat uzeniny, zařadit více zeleniny a ovoce a zcela vyloučit alkohol. Doporučujeme 1–2× týdně zařadit tzv. zelenino-ovocný den, tzv. bezmasé dny (1–1,30 kg zeleniny a ovoce v syrovém i tepelně upraveném stavu, ale bez použití mouky a tuku). Je nutno zásadně omezit konzumaci alkoholu; zvláště kombinace alkoholu s potravinami s vyšším obsahem purinů je velmi riziková.

 

ÚPRAVA POKRMŮ

Vhodnou technologickou úpravou pokrmů je především vaření a dušení, které snižují obsah purinů v potravinách. Naopak je tomu u smažení, pečení, grilování – tyto úpravy pokrmů se při dně příliš nedoporučují.

 

Mgr. Marie Kohutová, DiS.
autorka je vedoucí Oddělení léčebné výživy