Revue - články - DIETNÍ DOPORUČENÍ PRO DĚTI S DIABETEM


DIETNÍ DOPORUČENÍ PRO DĚTI S DIABETEM

Diabetická dieta patří mezi základní léčebné prostředky terapie diabetu, a to jak u dospělých, tak u dětí. Správně volená strava pomáhá stabilizovat hladinu glykémie a předcházet přidruženým komplikacím diabetu. Většina diabetických dětí a dospívajících spadá do kategorie diabetu 1. typu. Dietní léčba spočívá v udržení optimální hladiny glykémie. Toho se docílí vzájemným sladěním stravy, fyzické aktivity a správné aplikace inzulínu. Strava má být rozdělena při inzulínové léčbě do přesných sacharidových dávek dle časového rozvrhu, s ohledem na aktuální glykémii a vykonávanou fyzickou činnost. Množství energie a dávka sacharidů na den, stejně jako jídelní plán je vždy individuální, závisí na věku, pohlaví, fyzické aktivitě, zvoleném typu léčby a individuálních dispozicích dítěte. Strava by měla být pravidelná, jídlo během dne je vhodné rozdělit ideálně do 5 až 6 porcí. Hlavními jídly jsou snídaně, oběd, večeře – tyto obsahují větší množství sacharidů na porci a měly by obsahovat také dostatečné množství bílkovinné potraviny a porci zeleniny nebo ovoce. Za doplňková jídla považujeme dopolední a odpolední svačinu, případně i druhou večeři. Aby byla strava vyvážená, je zapotřebí, aby obsahovala všechny základní složky výživy, což jsou jak bílkoviny, tak v adekvátním množství sacharidy a také tuky. Pojďme se na jednotlivé živiny z pohledu diabetické stravy podívat blíže.

 

SACHARIDY

Sacharidy ovlivňují hladinu krevního cukru, je tedy nutné je umět rozlišit od ostatních potravin a zařazovat je do jednotlivých denních jídel v přiměřeném množství. Zpočátku doporučujeme sacharidové potraviny odvažovat na digitální váze. Do celkového příjmu sacharidů na den se započítává pečivo, přílohy (brambory, těstoviny, kuskus, rýže, pohanka, bulgur, quinoa, vločky a jiné obiloviny, knedlíky), luštěniny, ovoce, mléko a zakysané mléčné nápoje, jogurty, některé sladší druhy zeleniny nad 200 g, ořechy, semena, ovocné a zeleninové šťávy a všechny potraviny slazené cukrem (tyto doporučujeme zařazovat jen výjimečně). Pro diabetika je nezbytné se naučit, kolik sacharidů tyto potraviny obsahují v jedné porci, a v praxi si ověřit, jak ovlivňují jeho vlastní glykémii. Pro snadnější orientaci ohledně obsahu sacharidů v uvedených potravinách slouží diabetikům tzv. výměnné jednotky, což je váhové množství potraviny, které vždy obsahuje přibližně stejné množství sacharidů: 1 výměnná jednotka (zkratka VJ) = 10, respektive 12 g sacharidů (1 VJ = např. 20 g chleba nebo 13 g cornflakes nebo 50 g brambor nebo 40 g vařených těstovin nebo 40 g vařené rýže nebo 70 g banánu nebo 85 g jablka nebo 200 ml mléka). Tyto výměnné jednotky umožňují snadnou záměnu sacharidových potravin, aniž by došlo k porušení doporučeného množství sacharidů.

Diabetik se musí naučit, krom sacharidových potravin, rozlišovat mezi jednoduchými a složenými sacharidy. Jednoduché sacharidy (tzv. „rychlé cukry“) rychle zvyšují hladinu glykémie, proto se v běžné stravě diabetika omezují. Kromě hypoglykémie by jejich konzumace (mimo ovoce) měla být spojena pouze s fyzickou aktivitou, protože jinak vyžadují podání přídatné dávky inzulínu. Patří sem cukr řepný, třtinový, sladkosti, hroznový cukr (glukopur), med, ovoce, ovocné šťávy, džusy, sirupy, nápoje a pokrmy slazené cukrem. Složené sacharidy, škroby (tzv. „pomalé cukry“) zvedají glykémii pomaleji a jsou pro diabetiky vhodnější. Nachází se v obilovinách, luštěninách, bramborách, pečivu, těstovinách, rýži, vločkách a ostatních mlýnských a pekárenských výrobcích. V každodenním jídelníčku je vhodné preferovat potraviny s vyšším obsahem vlákniny (např. celozrnné pečivo, celozrnné mouky, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, ovesné vločky, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce). Tyto potraviny mají zpravidla i nižší glykemický index a jsou doporučovány i pro běžnou racionální stravu.

Před plánovanou větší fyzickou aktivitou diabetika je třeba podat přídatnou dávku sacharidů jako prevenci hypoglykémie. Při déletrvající aktivitě je třeba dávku sacharidů opakovat. Pokud i přesto dojde k poklesu glykémie, je zpravidla nutné podání rychle účinkujících sacharidů – např. ovocný džus, slazené nápoje, hroznový cukr, sušenka, oplatek, kousek čokolády apod. Konzumace dia potravin a náhradních sladidel u dětí se nedoporučuje. Pokud je nezbytné pokrmy přisladit, pak jsou vhodnější přírodní sladidla.

 

BÍLKOVINY

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a vývoj dětí, ale i pro regeneraci tkání. Krom mléka, zakysaných mléčných nápojů, jogurtů (tyto obsahují jednoduchý cukr laktózu) a luštěnin se do sacharidů nezapočítávají. Hlavními zdroji bílkovin jsou maso, ryby, vejce, sýry, tvaroh a jiné mléčné výrobky a také luštěniny.

 

TUKY

Tuky se rovněž nezapočítávají do příjmu sacharidů, vhodnější pro děti je čerstvé máslo a kvalitní rostlinné oleje.

 

TECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA POKRMŮ

Při vaření dětem dáváme pozor, abychom se vyhnuli přepalovaným tukům, které jsou zcela nevhodné, a ani zbytečně nepřesolujeme. Vyplácí se připravovat domácí pokrmy z čerstvých surovin, u nichž si nejlépe zkontrolujeme finální složení a víme, co do pokrmů skutečně dáváme. Z technologických úprav je vhodné zejména klasické vaření, dušení, pečení, pečení v alobalu, ve fólii, příprava v páře apod.

Naopak nevhodná jsou jídla smažená, opékaná na tuku, tučná, polotovary, konzervy a sladké pokrmy. U diabetické diety musíme mít na paměti, že použitou mouku, škroby, strouhanku, nudle do polévky a jiné obiloviny na přípravu pokrmů je nutno vždy započítat do celkového příjmu sacharidů.

 

Mgr. Marie Kohutová, DiS.
autorka je vedoucí Oddělení léčebné výživy