Revue - články - CO ZNAMENÁ ŠETŘÍCÍ DIETA


CO ZNAMENÁ ŠETŘÍCÍ DIETA

Šetřící dietu je možné dodržovat krátkodobě po dobu jen několika dnů, maximálně týdnů (např. po operacích), i dlouhodobě až celoživotně (např. při vleklých chronických onemocněních). Šetřící dietu tedy lékař ordinuje pacientům, kteří mají poruchu trávicího traktu s dlouhodobým průběhem. Jedná se např. o funkční poruchy žaludku, záněty žaludeční sliznice, vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku, chronické onemocnění žlučníku a dvanácterníku v klidovém období, dále při chronickém onemocnění jater, při zánětech tenkého a tlustého střeva v klidovém období bez průjmů nebo v prvních týdnech po operačních výkonech na trávicím traktu. Zkrátka všude tam, kde je zapotřebí ulevit celému trávicímu traktu a nezatěžovat jej mechanicky, chemicky ani termicky.

 

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA DIETY

Dieta, respektive šetřící strava, by měla být vždy plnohodnotná. To znamená, že by měla obsahovat dostatek energie, potřebných živin, vitamínů a minerálních látek v optimálním množství a poměru. Tudíž i zde platí stejné pravidlo jako u racionálního zdravého stravování. Zásadně se však liší výběrem potravin, technologickou úpravou pokrmů a také režimem. Z důvodu, že se šetřící dieta podává u onemocnění trávicího traktu, je velmi důležité, aby byla strava během dne pravidelná a rozdělená do menších a častějších porcí. Ideální je zařadit během dne snídani, desátku, oběd, svačinu, večeři, případně i druhou večeři. Šetřící strava je lehce stravitelná, nenadýmavá, neobsahuje hrubou vlákninu v podobě luštěnin, cereálií, celozrnných výrobků, ořechů, máku, tuhých slupek, košťálů a zrníček. Nazýváme to jako tzv. mechanické šetření. Proto si dáváme záležet na důkladné edukaci pacientů a podrobně s nimi probíráme vhodné a nevhodné potraviny. Zde je však nutné zmínit fakt, že i přes doporučený výběr vhodných a nevhodných potravin může být jejich tolerance ve skutečnosti velmi individuální. Pokud se vyskytne u některých doporučených potravin nesnášenlivost, je nutné je z jídelníčku vyřadit taktéž. Typické je např. mléko, které bývá poměrně často při onemocnění trávicího traktu hůře tolerováno. Přesto jej primárně nezařazujeme do nedoporučených potravin.

 

NÁPOJE A POKRMY JAKO PRO DĚTI

K termickému šetření patří zásada, že vše, co pijeme a jíme, by nemělo být příliš ledové ani příliš horké. Veškeré nápoje a pokrmy by měly být tak akorát, jako bychom je chtěli podávat malému dítěti. V šetřícím dietním režimu se vynechávají jídla smažená, tučná, pikantní, překořeněná, příliš sladká nebo kyselá, a to z důvodu tzv. chemického šetření. Zcela nevhodný je přepalovaný tuk, proto se nepoužívá cibulový základ, klasická jíška ani jiná tepelná úprava na tuku (smažení, fritování, běžné pečení, opékání). Pokrmy se připravují šetrným způsobem, aby nedráždily trávicí trakt – to znamená vařením, dušením, pečením bez tuku v alobalu, ve fólii, ve vodní lázni nebo pod pokličkou, v páře, v horkovzdušné troubě apod. Maso se opéká na sucho na nepřilnavém povrchu, následně se podlije vodou nebo netučným vývarem a upraví do měkka. Více méně platí, že veškeré pokrmy musí být připraveny důkladně doměkka. Nezahušťuje se klasickou jíškou, ale moukou opečenou nasucho nebo moukou rozmíchanou ve vodě, případně v malém množství mléka, která se v pokrmu nechá dobře provařit. Dále je vhodné u šetřící diety zahušťování Solamylem, najemno nastrouhaným bramborem nebo prolisovanou kořenovou zeleninou, strouhaným bílým pečivem, rozemletými ovesnými vločkami apod. Čerstvé máslo nebo kvalitní rostlinný olej se nepoužívají k tepelné úpravě, ale přidávají se v malém množství až do hotového pokrmu pro jeho zjemnění.

Jídelní lístek tvoříme zejména z vhodných potravin, které bývají zpravidla dobře tolerovány a nezatěžují trávicí trakt. Pro názornost uvádím tabulku s příklady vhodných a nevhodných potravin.

 

Příklad jídelníčku na 1 den:

Snídaně: bílá káva z melty, bílý rohlík, máslo, plátkový sýr 30%, desátka: tvaroh šlehaný s jogurtem a banánem (dobře vyzrálý),

oběd: polévka – dýňový krém, pečený losos na bylinkách, bramborová kaše, ledový salát jemně krájený,

svačina: chlebíček z veky s mrkvovou pomazánkou z žervé,

večeře: špagety s mletým masem a rajskou omáčkou, dle tolerance lze přidat žampiony

 

Mgr. Marie Kohutová, DiS.
autorka je vedoucí Oddělení léčebné výživy