Revue - články - VÝŽIVA PŘI CROHNOVĚ CHOROBĚ


VÝŽIVA PŘI CROHNOVĚ CHOROBĚ

Crohnova choroba je střevní onemocnění zánětlivé povahy. Zánět postihuje oddělené úseky na kterékoli části trávicí trubice od jícnu až po konečník. Nejčastěji je postižen konec tenkého střeva, tlusté střevo nebo konečník. Zánětlivý proces proniká celou střevní stěnou a způsobuje vředy, stenózy, píštěle, abscesy a srůsty. Příčinu Crohnovy choroby neznáme. Předpoklady pro její vznik mohou být vrozené, nevylučuje se však ani vliv některých virů, bakterií, porušené imunity či stresu. Onemocnění se projevuje zpravidla stálými nebo kolikovitými bolestmi břicha, zejména v pravém podbřišku, průjmovitými stolicemi, hubnutím, teplotami a váhovým úbytkem. Průběh bývá chronický se spontánními ústupy a zhoršeními. Může vést k chudokrevnosti, v těžkých případech k malnutrici nebo způsobit střevní neprůchodnost. Léčba je kombinovaná – režimová opatření, dietní, medikamentózní, při vážných komplikacích také chirurgická.

 

DŮLEŽITÁ TOLERANCE

V klidovém období pacienti často nemají potřebu eliminovat výběr potravin, i když je u nich snášenlivost některých potravin, např. mléka, řepného cukru, vajec, pšenice, kukuřice nebo droždí, velmi individuální. Potraviny a pokrmy, které opakovaně způsobují potíže, je nutné z jídelníčku vyřadit. Nelze však jednoznačně určit ty, které by měly vliv na zhoršení onemocnění. Přesto pacientům doporučujeme řídit se stanoveným výběrem potravin a jíst jen ty druhy, které dobře tolerují. Dbát o svou životosprávu je více než vhodné. Prospěšně působí pravidelný aktivní pohyb a relaxace, které pomáhají zbavovat se stresu. Na místě je rovněž vyloučení kouření, konzumace alkoholu a černé zrnkové kávy.

 

LEHCE STRAVITELNÁ POTRAVA

V období zhoršení je nezbytné mnohem striktněji dbát na výběr potravin, které jsou šetrné k trávicímu traktu a nedráždí zánětem postiženou sliznici – tzv. dieta s omezením nestravitelných zbytků. Ideální je jíst pravidelně v průběhu celého dne v menších porcích, tedy pětkrát až šestkrát denně. Ze stravy je nutné vyloučit potraviny, v nichž jsou obsaženy nestravitelné složky v podobě hrubé vlákniny. Hrubou vlákninu obsahují například slupky obilovin, ovoce a zelenina zejména v syrovém stavu s obsahem jadérek nebo s tuhou slupkou, dále ořechy, mák, semena, luštěniny, otruby, ovesné vločky a celozrnné výrobky. Strava by měla být lehce stravitelná, nenadýmavá, bez kůrek, křupek, slupek a zrníček. Vynechávají se jídla smažená, tučná, pikantní, překořeněná, příliš kyselá a přeslazovaná. Cukr a sladké pokrmy podporují kvašení střevního obsahu, proto je doporučujeme konzumovat pouze v omezeném množství.

 

DŮLEŽITÉ TEKUTINY

V období průjmu je důležité dbát na zvýšený příjem tekutin a plnohodnotných živočišných bílkovin, které pomáhají udržet nezbytnou svalovou hmotu v těle. Bílkoviny obsahují například ryby – zpočátku jsou vhodnější vařené, dušené nebo vařené, a dušené kuřecí a krůtí maso, které jsou velmi lehce stravitelné. Dále vaječný bílek, přírodní sýry, tvaroh, šunka nejvyšší kvality nebo výběrová, tofu, šmakoun, jogurty a zakysané mléčné výrobky a sušené mléko. Vhodnými přílohami jsou například vařené mačkané brambory, bramborová kaše, bílá rýže, jemné těstoviny, krupicové noky, jemný karlovarský knedlík nebo bílé pečivo bez posypu.

 

ABY BYLO JÍDLO LEHCE STRAVITELNÉ

Teplé pokrmy se připravují tak, aby byly lehce stravitelné a nedráždily trávicí trakt – vařením, dušením, pečením bez tuku (v alobalu, ve fólii, ve vodní lázni nebo pod pokličkou), v páře. Nepoužívá se cibulový základ, smažení, fritování, klasické pečení ani opékání na tuku, kde dochází k nežádoucímu přepalování tuků a tvorbě dráždivých látek. Aby bylo maso šťavnaté, opéká se nasucho na nepřilnavém povrchu, pak se podlije vodou nebo netučným vývarem a pod pokličkou se upraví důkladně doměkka. Veškeré pokrmy musí být připraveny doměkka, bez křupavých kůrek, případně se mohou před konzumací jemně nakrájet, nastrouhat, prolisovat nebo rozmixovat (zejména při stenózách). Nezahušťuje se klasickou jíškou, ale bílou moukou lehce opraženou nasucho nebo moukou rozmíchanou ve vodě, případně v malém množství mléka, která se nechá dobře v pokrmu provařit, dále Solamylem, najemno nastrouhaným bramborem nebo prolisovanou kořenovou zeleninou. Čerstvé máslo nebo kvalitní rostlinný olej se přidává v malém množství až do hotového pokrmu pro zjemnění.

 

VĚTŠÍ ÚBYTEK VÁHY VYŽADUJE ODBORNÍKA

Vhodné je doplňovat stravu o probiotika, která pomáhají podporovat imunitní systém a zlepšují vstřebávání. Suplementovat vitamíny, například vitamínem C, vitamíny skupiny B, kyselinou listovou, minerálními látkami a stopovými prvky, například železem, vápníkem, draslíkem, hořčíkem, doporučujeme určitě v období, kdy je pestrost stravy významně omezená dietním režimem. Nechtěný váhový úbytek větší než deset procent obvyklé hmotnosti by měli pacienti vždy konzultovat se svým lékařem nebo se poradit s nutričním terapeutem. Není-li pacient schopen přijímat dostatečné množství energie a živin přirozenou stravou, volíme doplňkovou nebo plnou enterální výživu, v akutních stavech při komplikacích během hospitalizace výživu parenterální.

 

Mgr. Marie Kohutová, DiS.
autorka je vedoucí Oddělení léčebné výživy